S kroužkem na Exkurzi

Odbor mládeže ČRS ÚS města Prahy pořádal pro všechny pražské kroužky zájezd do Vodňan.

Samozřejmě náš Kobyliský kroužek u toho nemohl chybět, a tak jsem kontaktoval všechny rodiče, aby co nejdříve potvrdili zájem o účast svých dětí, a nakonec nás jelo dvaadvacet. Přihlásili se ještě dva, ale bohužel je těsně před odjezdem skolila nemoc.

Vedoucí Odboru Pražské mládeže a hlavní pořadatel akce Pepa Mareš nám zajistil místo v autobuse, a protože o tuto akci je vždycky enormní zájem, byly přistaveny dva autobusy, které zaplnili děti se svými vedoucími z ostatních kroužků. V sobotu ráno v 8,45 jsme měli sraz na Smíchově před hotelem Akcent, kde jsme se všichni sešli a nastoupili do obou autobusů. Přesně v devět jsme vyrazili směr Písek – Vodňany.

Cesta ubíhala jako po másle a děti se už nemohly dočkat, až uvidí naživo všechny ryby. Svoji dlouhou chvíli si každý krátil po svém, ale bez mobilu ani ránu…

Za hodinku a půl jsme na místě. Vylézáme z autobusů a přemisťujeme se do školy do jedné z větších učeben, kde nás vítá pan ředitel spolu s několika dalšími profesory a úvodem nás seznamuje s dnešním programem a stručně představuje školu a její poslání. Potom si nás rozdělují na tři skupiny a postupně nás provázejí školou, učebnami, dílnami a přilehlým jezírkem, a zasvěcují nás do tajemství  profesionální “rybařiny”. Děti mají šanci svými zvídavými dotazy vyrazit něco, co není v programu, ale páni profesoři se tak lacino nedají…

 

 

Je tu na co koukat, od rybníčku se všemi možnými krásně zbarvenými rybami, a rostlinami z celé republiky, přes různé laboratoře, kde se dá například z šupiny určit stáří ryby, umělé odchovy ryb, rybníkářské a rybářské muzeum, místnost, kde se učí ručně plést sítě, místnosti s různě preparovanými živočichy, všude po chodbách teplovodní i studenovodní akvárka snad se všemi rybami, které u nás žijí, ale nejen u nás, po zdech plakáty s rybami i živočichy, místnosti s modely jezů, rybích přechodů a ostatních vodních staveb, až po možnost zastřílet si na střelnici na divokou, nebo kormorána. To se samozřejmě asi dětem líbí nejvíce, i když je to napůl s akvárkem s piraněmi, a s akvárkem s potoční tématikou s pstruhem, parmou a lipanem.

 

Uteklo to jako voda a zase jsme se všichni sešli chvilku před druhou v učebně, kde jsme začínali. Páni profesoři nám poděkovali za návštěvu, my jim zase za prohlídku, a rozloučili se s námi. Nasedli jsme do autobusů, a za pár minut jsme opět stavěli, tentokrát v Písku v Staročeské krčmě na oběd. To bylo sakra překvápko pro děti! Dobové kostýmy, do kterých byli oblečeni jak servírky, tak hospodští, klasické dřevěné talíře, všude svíčky a louče, na zemi sláma, dubové stoly a lavice, mluva z předminulého století,  k tomu kuřátko a bůček na medu, opečené brambory, opečená kukuřice, špíz, perfektní chleba z pece….Myslím,, že pro některé děti zážitek na hodně dlouho.

 

 

Po dobrém obědě jsme opět nasedli a vzhůru k rodičům do Prahy. Páni řidiči dodrželi přesně stanovený harmonogram, a tak přesně v 17,00 vystupujeme zase před hotelem Akcent, kde jsme ráno nastupovali a děti si rozebrali rodiče.

 

 

Byla to moc hezky strávená sobota a myslím, že mají děti na co vzpomínat.

PERUN!

JO

 

Napsat komentář