Dětský rybářský kroužek

Dneska jsme se do toho opřeli na všech frontách,

a docela nám to i velmi slušně šlo. První třetina dětí dolaďovala vázání háčků, druhá třetina se pustila velmi odvážně do několika zkušebních testů a třetí třetina pilovala rozdíl mezi karasem stříbrným a obecným, mezi ploticí a červenopeřicí a mezi podouství a ostroretkou, tedy přesně to, co se dětem nejvíce plete.

 

Jasně, žádný učený z nebe nespadl, ale děti se velmi snažily, a musím je velmi pochválit. Už jen čtyři si zatím neporadí stoprocentně s navázaným háčkem, což je tedy slušný výkon. Ale budeme to pilovat a pilovat, až se to prostě naučí, přesně tak, jak jsme se to museli naučit i my.

V testu asi nejvíce dělá všem problém muškařina. Asi proto, že drtivá většina všeobecně nikdy mušák nevezme do ruky, a tak se ani nedivím, že nemohou znát, od kdy do kdy se smí muškařit a vláčet, nebo že je v prosinci už voda zavřená. Ale s ostatníma otázkama si velmi bravurně poradili, takže ode mne za jedna.

 

Tak trochu závidím ostatním mimo pražským kroužkům, a jejím vedoucím, kteří mají uprostřed vesnice rybník. To je prostě paráda, děti se sejdou u vody, jsou v přírodě, dělají to, co je baví, a ti vedoucí to mají o to jednodušší. V Praze najít vodu, která je dostupná MHD (protože ne všechny maminky mají auto), aby jsme se tam všichni vešli, případně jste zaparkovali někde kilometr čtvereční od auta, mohlo se krmit, a voda byla dobře zarybněná bílou rybou….Vltava je sice fajn, ale přetahujeme se s parníkama, trénujícíma vodákama, lodičkama, labutěma, autíčkama a já nevím co ještě všechno na té řece plave. Navíc za zadkem s cyklostezkou, kde kromě cyklistů se promenádují cizinci, bruslaři, maminky s kočárkama, běžci, otužilci….No prostě paráda.

Sice máme dvě velké louže, kde se dalo, Hostivařská přehrada a Kyjský rybník, ale ani na jedné vodě se nesmí krmit. A jak chcete zabavit děti plavačkou, nebo feederem, když nesmíte střelit červíky do vody a tím děti nebudou chytat ryby a zákonitě je to nebude bavit…Ale nějak si poradíme a určitě nějakou vodu „vykouzlíme“.

Jestli to dětem půjde dobře, tak mají všichni do vánoc zkoušky v kapse a můžou si jít pro svůj první státní rybářský lístek. Jen aby jim to zůstalo…tak zase příště.

PERUN

JO

 

 

Napsat komentář